رقابتهای انتخاباتی نامزدها روز به روز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. با این حال همچنان برخی از مشکلات اقتصادی کشور کمتر در گفتار و برنامههای برخی نامزدها نمود دارد. سالهاست که رهبر معظم انقلاب اسلامی به انحای مختلف بر لزوم توسعه اقتصادی و عملیاتی کردن مفهوم و الگوهای اقتصاد مقاومتی تاکید دارند و این موضوع نشان دهنده اهمیت فزاینده و بلاشک اصلاح ساختارهای اقتصادی است. موضوعی که لازم است در برنامههای اقتصادی نامزدهای ریاستجمهوری، به صورتی جدی، کارشناسی و هدفمند مورد توجه قرار بگیرد. رهبر معظم انقلاب امسال را با وجودی که انتخابات ریاستجمهوری در پیش بود، با عنوان «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری کردند تا بیش از هر چیز اذهان مسئولان و تصمیمگیران کشور را معطوف به اهمیت تولید کنند. این نامگذاری یک دستورالعمل معین است تا سال پایانی قرن چهاردهم شمسی با رفع موانع از تولید، نویدبخش آغاز قرنی جدید همراه با رونق اقتصادی باشد.
متاسفانه دولت مستقر به دلایل متعددی تا کنون نتوانسته بر فهرست بلندبالای شعارهای اقتصادی خود جامه عمل بپوشاند و مهمتر از آن عمل به رهنمودها و تاکیدهای رهبری معظم انقلاب نیز در کارنامه این دولت نمره قابل قبولی نگرفته است. برهمین اساس انتظار میرود که نامزدهای این دوره ریاستجمهوری با دقت و مطالعه دقیقتر وضعیت اقتصادی کشور، برنامه جامع و همهجانبهنگری تدوین کنند به طوری که مشکلات و موانع رشد اقتصادی کشور چنانکه مورد تاکید رهبری است، از سر راه برداشته
شود.
نکته مهم آن است که بدانیم برداشتن موانع از راه تولید و رشد اقتصادی، نیازمند درک زنجیروارههای اقتصاد است. رونق تولید صرفا معطوف به فراوری مواد اولیه و تبدیل آن به کالای نهایی نیست. بلکه این فرایند تنها بخشی از زنجیره تولید است. مانعزدایی از تولید به معنی رفع موانع از همه مراحل و فرایندهای تولید اعم از تولید، توزیع و مصرف است. بدیهی است که نقص یا ضعف در فرایندهای توزیع و مصرف، موجب اختلال و توقف در فرایند تولید میشود. در واقع رونق تولید متضمن اصلاح ساختارهای توزیعی و مدیریت الگوهای مصرف است. در غیر این صورت، رونق تولید ناممکن و ناشدنی است.
این انتظار وجود دارد که نامزدهای ریاستجمهوری و به بیان دقیقتر تصمیمگیران اقتصادی دولت آینده با درک اهمیت این مسئله برنامهای شفاف و دقیق برای اصلاح ساختار اقتصادی و رفع موانع از همه فرایندهای تولیدی ارائه دهند تا فعالان اقتصادی تصویری روشن از رویکردهای اقتصادی آنان داشته باشند. این امر مهم جز با طراحی نظم نوین اقتصادی در کشور بر اساس الگوهای اقتصاد مقاومتی میسر نمیشود. نظم نوین اقتصادی باید مبتنی بر تقویت تولیدکننده/برندهای داخلی، تقویت بازارهای داخلی و توسعه بازار کالاهای ایرانی در منطقه و جهان باشد. اقتصاد مقاومتی ذاتا اقتصادی درونزاست و نیروی بنیادی و پیش برنده خود را از توانمندیها و ظرفیت داخلی وام میگیرد.
اینکه رونق اقتصادی را موکول به سیاستهای دیگر دولتها در قبال تحریم کنیم، خردمندانه نیست و در این چند سال هم نتایج شوم و نامیمون آن را دیدهایم. نرخ افسارگسیخته تورم، گسترش رکود، توسعه نامتوازن، گسترش بیکاری و… ماحصل مدیریتی است که اصلاح ساختاری اقتصاد کشور را به رفع تحریم گره زده است.
مشکلات اقتصادی دامنگیر همه فعالان اقتصادی شده است و همه امیدوارانه منتظرند تا برنامهای عملیاتی و جامع از نامزدها ببینند و بشنوند،مردم ایران امیدوارند قرن پانزدهم شمسی با چرخیدن چرخدندههای تولید آغاز شود و نویدبخش آغاز دورانی نو در سربلندی میهن اسلامی و شکوفایی استعدادهای اقتصادی و توانمندیهای بیشمار جوانان ایرانی در توسعه و رفاه ایرانی- اسلامی
باشد.
علیرضا ربیعیراد
تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها