ویروس کرونا یکی از انواع ویروسهایی است که میتوانند سیستم تنفسی را در انسان و سایر پستاندران تحت تاثیر قرار دهند. این ویروسها به همراه ویروسهای سرماخوردگی، ذات الریه و سندرم حاد تنفسی یا سارس (SARS) میتوانند بر سیستم گوارشی بدن نیز تاثیر گذار باشند.
ویروس کرونا چیست؟
«ویروس کرونا» (Corona viruse) متعلق به خانواده بزرگی از ویروسهایی است که عامل ایجاد بیماریهای تنفسی هستند. این خانواده، «کرونا وریده» (Coronaviridae) نام دارد. بسیاری از انسانها در طول زندگی خود یک بار با ویروس کرونا مواجه میشوند که اغلب باعث ایجاد بیماریهای کم خطری مانند ذات الریه یا برونشیت میشود.
ساختار ویروس کرونا
ویروسهای کرونا ویریونهایی هستند که پاکت ویروسی دارند. قطر این ذرات ویریونی برابر با ۱۲۰ نانومتر است. ساختارهای برگ شبدر مانند گلیکوپروتئینها و پروتئینهای سطح این ویروس، ساختمانی «تاج» (crown) مانند در آن ایجاد کرده است. این ویروسها نیز به دلیل ساختار تاجی کرونا ویروس نام گرفتهاند.
ویروس جدید کرونا ۲۰۱۹
ویروس کرونا جدید که توسط سازمان جهانی سلامت، ویروس کرونای جدید ۲۰۱۹ (۲۰۱۹-nCoV) نام گذاری شده به «ویروس کرونا ووهان» نیز معروف است. «ووهان» (Wuhan) شهری در چین است که اولین بار این ویروس در افراد مرتبط با بازار غذاهای دریایی این شهر مشاهده شد. اولین گزارش ابتلا به ویروس در ۳۱ دسامبر سال ۲۰۱۹ در سازمان جهانی سلامت به ثبت رسید. ژنوم ویروس جدید ۲۰۱۹ مانند دیگر گونههای خانواده کرونا، یک تک رشته RNA مثبت است. توالی ژنتیکی این ویروس از طریق استخراج آن از خون بیماران مبتلا انجام شد. براساس این مطالعات طول توالی رشته RNA ویروسی برابر با ۳۰kb است. با توجه به تحقیقات صورت گرفته بر روی ویروس جدید ۲۰۱۹ تاکنون، مشخص شده است که این ویروسها از پروتئینهای سطحی خود و اتصال به پروتئینهای گیرنده ACE2 برای ورود به سلولهای بدن استفاده میکنند. مشاهده با استفاده از نشانگرهای فلورسنت نیز این نتیجه را تایید کرده است. از علائم گزارش شده این بیماری میتوان به تب، خستگی مزمن، سرفههای خشک، تنگی نفس و دردهای شدید دستگاه تنفسی اشاره کرد.
ویروس چگونه بین مردم انتقال مییابد؟
براساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها، ویروس جدید از افراد مبتلا به سایر افراد از راههای زیر انتقال مییابد:
هوا ( قطعات ویروسی همراه با سرفه و عطسه افراد مبتلا منتقل میشود)
تماس نزدیک بین افراد
لمس سطوح آلوده به ویروس
آلودگی با مواد دفعی بدن (به ندرت اتفاق میافتد)
چند توصیه ساده اما بسیار مهم در خصوص استفاده از ماسک
ماسکها طول عمر دارند، بهترین علامت برای پایان طول عمر ماسک، بالارفتن رطوبت است( حدود ۳ ساعت)
ماسکها اغلب دوبنده است، گذاشتن آنها چندان مهم نیست اما برداشتن آن اهمیت فوق العادهای دارد
برداشتن ماسک را صرفاً از طریق بندها اقدام کنید! دست زدن به خود ماسک بعد از چند ساعت تنفس، یعنی دست زدن به موجی از باکتریها و ویروسها!
اگر ماسک شما دو بند دارد ابتدا بند پایینی و سپس بند بالایی را آزاد کنید، اینکار مانع آویزان شدن بدنه ماسک روی لباس شما شده و از انتقال ذرات آلوده روی ماسک به لباس شما پیشگیری میکند
برای دور انداختن ماسک صرفاً بندهای آن را بگیرید، از تماس دست با بدنه ماسک مصرف شده جداً خودداری ورزید! چرا که زحمت چند ساعت تنفس شما در ماسک را هدر میدهد.
دقت داشته باشید ماسک بیش از اینکه بدرد شما بخورد باید روی دهان کسی باشد که تنفسش محیط را آلوده میکند پس اگر در محل کار شما دو ماسک باشد، یکی ان ۹۵ و دیگری معمولی، ماسک ان ۹۵ را برای بیمار استفاده کنید!
کاربرد ماسک نسبت به شستن مداوم و دقیق دست با آب و صابون یا مواد ضدعفونی در درجات بعدی پیشگیری است!