سامان بخشی حوزه تبلیغات تجاری در ایران

دولت آینده و چالش‌های تبلیغات تجاری در ایران

دیر یا زود، دولت آینده در پاستور مستقر خواهد شد وهیات وزیران پیشنهادی از مجلس رای اعتماد خواهند گرفت. این دولت چالش‌های بسیاری را پیش رو خواهد داشت و یکی از مهمترین این چالش‌ها که البته متاسفانه تا امروز در اولویت کمتر دولتمردی بوده است، سامان بخشی حوزه تبلیغات تجاری در ایران است.

متاسفانه زمانی که نام تبلیغات تجاری به میان می‌آید قریب به اتفاق مسئولان و حتی کارشناسان اقتصاد، موضوعی اشرافی، غیرضروری، اضافه بر سازمان و اصطلاحا لاکچری را تصویر می‌کنند. حتی بسیاری از کارشناسان اجتماعی، جامعه‌شناسان و حتی رسانه‌ها نیز تصویر کامل و درستی از تبلیغات تجاری ندارند.

تبلیغات تجاری امروزه یکی از منابع مهم هویتی و آموزشی به شمار می‌آید. به این اعتبار، تبلیغات تجاری یک نهاد اجتماعی است که می‌تواند باورهای عمومی یک جامعه را به چالش بکشد، سامان بدهد یا ویران کند. به همین خاطر است که محتواهای تبلیغاتی به ویژه برای کودکان و نوجوانان در کشورهای توسعه یافته با حساسیت‌های بالایی مدیریت/رگولاتوری می‌شود.

با این همه در ایران ما کمتر رویکردی کارشناسی به این مساله به ویژه در عمل و در فرایند اجرا وجود دارد. این در حالی است که با توجه به وضعیت خاص اجتماعی-اقتصادی کشور ما، یعنی برای مثال با توجه به بحران‌ شکاف نسلی میان حکمرانی و ارزش‌های نسل نوجوان و … تبلیغات تجاری به عنوان یک بازوی آموزشی اثربخش، اهمیت حیاتی دارد.
کوتاه سخن آن که انتظار می‌رود دولت آینده در راستای تقویت هویت ملی، اقتصاد ملی، ترویج ارزش مصرف کالای ایرانی و رونق بخشی به بازارهای داخلی، به تبلیغات تجاری نگاه ویژه‌ای داشته باشد. در ادامه به بررسی چالش‌هایی که دولت آینده در این حوزه با آن مواجه خواهد بود، پرداخته می‌شود.

چالش‌های قانونی و مقرراتی


به‌روزرسانی قوانین و مقرراتبسیاری از قوانین و مقررات مربوط به تبلیغات تجاری قدیمی هستند و لازم است که منطبق با شرایط روز و فناوری‌های جدید بازنویسی شوند. به عنوان مثال، قانون «تبلیغات بازرگانی» مصوب سال ۱۳۵۸ همچنان به عنوان یکی از اصول اساسی در حوزه تبلیغات تجاری شناخته می‌شود؛ قانونی که 45 سال پیش بر اساس نگاهی عمدتا ضد تبلیغات نوشته است.

در آن زمان، غلبه اندیشه‌های چپ بر بخشی از جامعه علمی کشور به ویژه جامعه شناسان، باعث شده بود تا نگاهی منفی به حوزه تبلیغات وجود داشته باشد. مطالعه و مرور این قوانین و مقررات که در سال‌های نخست انقلاب تصویب شده، نشان می‌دهد که جهان‌بینی و الگوی ارزشی این قوانین، در نگاه برخی از مسئولان کشور امتداد یافته و همچنان کمابیش در صنعت تبلیغات تجاری ایران جاری وساری است. این در حالی است که نظام حکمرانی کشور سال‌هاست که نگاهی دقیق‌تر، امروزی‌تر و کارآمدتر به حوزه‌های اقتصادی، تجاری و فرهنگی دارد.

به هر روی، این دست قوانین در زمان خود مفید بود اما در دنیای امروزی که تکنولوژی و رسانه‌های دیجیتال نقش بسیار مهمی در تبلیغات ایفا می‌کنند، نیاز به بازنگری و اصلاح دارد که با استفاده از لوایح قانونی از سوی دولت قابل اصلاح و سامانبخشی است.


شفافیت در قوانین: یکی از چالش‌های اساسی در حوزه تبلیغات تجاری، عدم شفافیت و گاه تداخل قوانین است. برای مثال، برخی از قوانین موجود در مورد تبلیغات مواد غذایی با قوانین وزارت بهداشت تداخل دارند. این مسئله می‌تواند منجر به سردرگمی کسب‌وکارها و ایجاد نابرابری‌های رقابتی در بازار شود. افزون بر این، برخی قوانین درباره استفاده از ظرفیت‌های گسترده و پیشرو زبان فارسی در بازاریابی و آگهی‌رسانی، چالش‌هایی را در بازاریابی محصولات ایرانی در بازارهای جهانی ایجاد کرده است.

انتظار این است که دولت با تدوین قوانین شفاف و مصرح این مشکل را نیز سامان بدهد. برکسی پوشیده نیست که تبلیغات تجاری در بازارهای داخلی، محمل مهم و اثربخشی برای پالوده‌سازی زبان و ترویج بهره‌بری درست از زبان فارسی است اما شاید هم‌سنگ این امر، گسترش بازارهای جهانی برای کالاهای ایرانی نیز نیازمند توجه و انعطاف است. ایجاد تعادل بهینه و کارآمد در این شرایط با همراهی فعالان بازار تبلیغات و کارشناسان زبان و ادبیات فارسبه صورت همزمان می‌تواند راهگشا باشد.


نظارت و اجرای قوانینصدالبته که تدوین قوانین کافی نیست؛ نظارت دقیق و اجرای مؤثر آن‌ها نیز ضروری است. در بسیاری از موارد، تخلفات تبلیغاتی از سوی برخی کارفرمایان و حتی برخی نهادهای عمومی کشور، بدون پیگیری مناسب باقی می‌مانند که این امر موجب ناهنجاری و ایجاد فضای چندالگویی و چنداستانداردی می‌شود. دولت جدید باید سازکارهای نظارتی خود را تقویت کرده و با برخورد قاطع با تخلفات، اعتماد عمومی را به قوانین تبلیغات تجاری افزایش دهد.

چالش‌های اقتصادی


تشویق مصرف کالای ایرانی: یکی از اهداف مهم دولت در سامانبخشی تبلیغات، تشویق مردم به مصرف کالای ایرانی است. این هدف نیازمند تبلیغات مؤثر و آگاهی‌بخشی به مردم درباره مزایای مصرف محصولات داخلی است. دولت باید با ارائه بسته‌های حمایتی و مشوق‌های مالی به شرکت‌های تبلیغاتی، آن‌ها را در این مسیر همراهی کند. 

تأمین مالی تبلیغات: بسیاری از شرکت‌های کوچک و متوسط توان مالی کافی برای تبلیغات را ندارند. دولت می‌تواند با ایجاد تسهیلات مالی و اعتباری، امکان تبلیغات مؤثر را برای این شرکت‌ها فراهم کند. به عنوان نمونه، ایجاد وام‌های کم‌بهره برای تبلیغات می‌تواند به شرکت‌های نوپا کمک کند تا در بازار رقابتی باقی بمانند.

چالش‌های فرهنگی و اجتماعی

تغییر نگرش‌هایکی از چالش‌های بزرگ در حوزه تبلیغات تجاری، تغییر نگرش مردم نسبت به مصرف کالای ایرانی است. متاسفانه در بازار ایران پیشفرض بی‌کیفیت بودن کالای ایرانی، به عنوان یک پیشفرض اساسی و بنیادی وجود دارد. تشویق مراکز علمی و دانشگاهی کشور به یافتن ریشه‌های این امر و تلاش برای بهبود وضعیت از مهمترین وظایف دولت در این راستا است. تبلیغات تجاری، در همه جای جهان، مهمترین ابزار اصلاح رویه‌های خاص در رفتار اقتصادی شهروندان است. زیرا تبلیغات تجاری با کمک ایده‌های خلاقانه در پرداخت و نشر یک تبلیغ، می‌تواند برای یک برند هویت و معنابخشی ایجاد کند و این هویت و معنا را به مشتریان برند هم تسری بدهد.


توجه به ارزش‌ها و اخلاقیات: تبلیغات تجاری باید با ارزش‌ها و اخلاقیات جامعه همخوانی داشته باشد. توجه به حفظ و پایداری محیط زیست و ارزش‌های فرهنگی جامعه در این امر، بسیار اهمیت دارد. نکته مهم دیگر، صداقت بنیادی در تبلیغات تجاری است. تبلیغات برخی کالاها از جمله کالاهای بهداشتی و درمانی نیازمند حساسیت و نظارت ویژه‌ است و تدوین یک آیین نامه برای کنترل محتوای تبلیغاتی این گونه کالاها، یک نیاز حیاتی و بسیار مهم است. همچنین ایجاد سامانه‌های گزارش‌گیری از تبلیغات نادرست و ارائه پیگیری‌های قانونی سریع می‌تواند به کاهش این مشکلات کمک کند.

چالش‌ فناوری

استفاده از فناوری‌های نوینظهور رسانه‌های جدید، تکنولوژی‌های نوین و ابزارهای متعدد هوش مصنوعی، فضایی پایان‌ناپذیر برای  بروز خلاقیت فراهم کرده است. از آنجا که تبلیغات مبتنی بر ایده‌های خلاقانه و ظرفیت‌های رسانه‌ای و تکنولوژیک نوین است، معمولا دولت‌ها در این امر از فعالان تبلیغاتی عقب می‌مانند. برای مثال استفاده از تکنیک‌ تبلیغاتی CGI در یک سال اخیر بسیار مورد توجه شرکت‌های تبلیغاتی و برندها قرار گرفته و این در حالی است که هنوز معلوم نیست که الگو و استراتژی دولت درباره استفاده از این تکنیک‌ها نو چیست.

عصرایران ؛ علیرضا ربیعی راد 

نظر خود را بنویسید

نقش تبلیغات محیطی در فروش محصولات و خدمات

بررسی نقش تبلیغات محیطی در فروش محصولات

حوزه «تبلیغات» نیاز به پژوهش و تالیف کتاب دارد

در گفت و گو با ایرنا بیان شد:

تاریخچه تحلیلی تبلیغات تجاری مدرن در ایران

روایتی تارخی از تحولات تبلبغات مدرن در ایران

از جارچی‌ها تا شبکه های اجتماعی

جلد نخست کتاب «تاریخچه تحلیلی تبلیغات تجاری در ایران» نوشته علیرضا ربیعی‌راد به تازگی وارد بازار کتاب شده است. این…

لوازم خانگی ایرانی

تاثیر ممنوعیت واردات لوازم خانگی بر تولید لوازم خانگی داخلی

آداب درست رفتن روی بیلبورد

یکی از مهم‌ترین روش‌های تبلیغی در دنیا استفاده از تبلیغات محیطی است. نوعی از تبلیغات که خواه‌ناخواه پیش روی مخاطب…

از تولید داخلی تا زنجیره تولید داخلی

هم اکنون در جریان تبلیغات نامزد‌های انتخاباتی دوره سیزدهم ریاست جمهوری، آنچه بیش از هر چیزی مورد توجه نامزد‌ها و…

نظم نوین اقتصادی و دولت آینده

تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها

زنجیر سنگین مقررات دولتی در پای تولید ملی

قواعد نام‌گذاری کالاهای ایرانی

بررسی زیان ۵۰ درصدی کرونا به درآمدهای تبلیغات محیطی

ابعاد خسارت کرونا به جنبه‌های مختلف درآمدی شرکت‌های تبلیغاتی

نادیده گرفتن تبلیغات تجاری در گفتمان اقتصاد مقاومتی

اقتصاد مقاومتی یا تولید ملی

تحریـم ها فرصـتی بـرای تحول اقتصادی

تحول اقتصادی ایران

اقتصاد ملی در آستانه قرن پانزدهم

جراحی بزرگ اقتصاد ایران بخاطر تحریم‌ها

جرقه های امیدبخش برای اقتصاد ایران در آستانه قرن پانزدهم

اقتصاد ایران در قرن پانزدهم

ایجاد یک شعار تبلیغاتی ماندگار

عوامل مؤثر بر شعار تبلیغاتی خوب

ویژگی هایی بیلبورد تبلیغاتی خوب

قدیمی ترین ابزارهای تبلیغات

ایده پردازی بیلبوردهای تبلیغاتی خلاقانه

چگونه خلاقیت و ایده را در تبلیغات محیطی قابل لمس تر کنیم؟

تبلیغات محیطی چیست و انواع روش های آن کدامند؟

تبلیغات محیطی

نگاهی نو به مفهوم و مصداق تولید ملی

تولید ملی

موسسه آوای صدرا رسانه رسانه برتر محیطی

پنجمین جشنواره تبلیغات ایران

تبلیغات، ‌ستونی مهم در رونق تولید ملی

تبلیغات زیربنای رونق

آسیب شناسی تبلیغات شهری

در ایران تبلیغی که صرفا زنان را هدف قرار دهد، نداریم

ایده پردازی و اجرای رسانه تبلیغاتی “های برد” در سطح شهر تهران

طراحی و اجرای های‌برد

تقدیر بانک ملی ایران از موسسه آوای صدرا رسانه

اعطای لوح سپاس بانک ملی به آوای صدرا

ویروس کرونا

کرونا یکی از انواع ویروس‌های سیستم تنفسی

تبلیغات شهری چگونه با هنجارهای عمومی در تعارض قرار می‌گیرد؟

فقر خلاقیت در تبلیغات محیطی

آوای صدرا دارای رتبه نخست در رتبه‌بندی شرکت‌های تبلیغاتی

تا باد چنین بادا

جای خالی «تبلیغات تجاری» در زنجیره اقتصاد ملی!

تبلیغات تجاری در زنجیره اقتصاد ملی

نقص‌ها و امیدهای تبلیغات محیطی در ایران

آغاز عصر مدرن تبلیغات در ایران

جاده‌خواری بلای جان مسافران شده است

جاده‌خواری در کنار واژه‌هایی نظیر جنگل‌خواری و دریاخواری

درس برندهای دهه شصتی برای برندهای دهه نود

کدام برندها به یادتان می‌آید؟

تابلوهای لایت باکس

جعبه‌های لایت باکس

تبلیغات همسان چیست؟

روش‌های نوین تبلیغات اینترنتی

آوای صدرا رسانه؛ نام برگزیده در توسعه تبلیغات ایران

چهارمین دوره جشنواره تبلیغات ایران

سازهایی که با آهنگ شهری هماهنگ میشوند

چرا حال خیابان ولیعصر خوب نیست؟

آوای صدرا رسانه در صدر کانون‌های تبلیغاتی پایتخت

رتبه‌بندی شرکت‌ها و کانون‌های تبلیغاتی تهران

مداخله در عرصه‌های عمومی شهر

دومین سالانه هنرهای شهری بهارستان

نمادمحوری و تخیل

هشتمین سمپوزیوم بین المللی مجسمه سازی تهران

جلسه هم اندیشی شرکت های تبلیغات محیطی برگزار شد

مشکلات موجود در حوزه تبلیغات محیطی

ولیعصر ویترین تمدن و توسعه است

خیابان ولیعصر، میراث معماری و شهرسازی تهران

کمپین تبلیغاتی چیست؟

کمپین تبلیغاتی یا برنامه جامع تبلیغات

تبلیغات نادرست حاصل بی تدبیری کیست؟

پررنگ شدن بازار تبلیغات محیطی

استرابورد چیست؟

استرابورد عضو جدید در حوزه رسانه محیطی

شایبه‌های قیمت‌گذاری بر بیلبوردهای تهران

نرخ عجیب و غریب بیلبوردهای تبلیغاتی

همپوشانی تابلو ها در تبلیغات محیطی

شاید کم‌تر کسی به ارتباط بیلبوردهای تبلیغاتی کنار جاده‌ها و تصادفات بین جاده‌ای فکر کرده باشد اما واقعیت این است…

نقدی بر شاخص‌های غیراستاندارد در بیلبوردهای جاده ای

جانمایی غیراستاندارد بیلبوردهای جاده‌ای

دو راهی در پیش روی سازمان زیباسازی شهر تهران

شفافیت حلقه پنهان یا گم شده

نقدی بر تبلیغات محیطی شهر تهران

آلودگی بصری

راه و چاه برندسازی کالاهای ایرانی

شیوه‌های بازارسازی برای محصولات ساخت ایران

اروتیسم اگزجره در تبلیغات محیطی شهرهای ایران

آثار و پیامدهای بیلبوردها بر زندگی شهروندان

اروتیسم و تبلیغات شهری در تهران

عصرایران؛ علیرضا ربیعی راد- شهر تهران با بیش از دو هزار سازه تبلیغاتی در حاشیه ‌اتوبان‌ها و خیابان‌ها یک شهر تبلیغاتی بزرگ…

کاربرد دستگیره‌های تبلیغاتی

نگاهی بر تبلیغات پروموشنی

تاریخچه تبلیغات محیطی

تبلیغات محیطی را بی شک قدیمی ترین روش تبلیغاتی باید دانست. تبلیغات محیطی به عناصر فیزیکی قابل اجرا برای تبلیغات…

تعرفه‌های نجومی تبلیغات محیطی در پایتخت

حمایت شورای ششم از تولید ملی

افتتاح نمایشگاه حجب

پیام مدیر عامل موسسه آوای صدرا رسانه بمناسبت میلاد حضرت زهرا و افتتاح نمایشگاه حجب در این روزهای مبارک میلاد…